zwemfeest in de putten van Scheerders, jaren 1940

Vijftig jaar stadsgeschiedenis in vijfdelige filmreeks

Social media sharing

Het stadsarchief presenteert vijf historische filmvoorstellingen over onze stad, die elk één bepaald decennium uit de vorige eeuw in beeld brengen. Sfeerbeelden van de jaren 1930 tot en met de ‘seventies’ passeren de revue in vijf afleveringen. Elk filmfragment wordt voorzien van commentaar. 

Het stadsarchief Sint-Niklaas draagt zorg voor een verrassende filmcollectie die via geregelde oproepen, gericht zoekwerk en toevallige schenkingen is ontstaan. De voorbije jaren vormde dit audiovisueel archief een waardevol onderdeel van stedelijke erfgoedprojecten. Pellicule van 9,5mm tot 8mm, Super8 films, Betacam- en VHS-cassettes, het zijn allemaal dragers van informatie die een duurzame archiefzorg verdienen. Om deze informatie op lange termijn te bewaren en toegankelijk te maken heeft het archief veel aandacht en tijd besteed aan digitalisering. Hierdoor kan dit filmarchief nu tot in de huiskamer gepresenteerd worden. 

De reeks ‘Sint-Niklaas in de jaren 30/40/50/60/70’ is opgedeeld in vijf afleveringen van ca. 50 minuten. Hier te bekijken!