zwemfeest in de putten van Scheerders, jaren 1940

Vijftig jaar stadsgeschiedenis in vijfdelige filmreeks

Social media sharing

Het stadsarchief presenteert vijf historische filmvoorstellingen over onze stad, die elk één bepaald decennium uit de vorige eeuw in beeld brengen. Sfeerbeelden van de jaren 1930 tot en met de ‘seventies’ passeren de revue in vijf afleveringen. Elk filmfragment wordt voorzien van commentaar.

Het stadsarchief Sint-Niklaas draagt zorg voor een verrassende filmcollectie die via geregelde oproepen, gericht zoekwerk en toevallige schenkingen is ontstaan. De voorbije jaren vormde dit audiovisueel archief een waardevol onderdeel van stedelijke erfgoedprojecten. Pellicule van 9,5mm tot 8mm, Super8 films, Betacam- en VHS-cassettes, het zijn allemaal dragers van informatie die een duurzame archiefzorg verdienen. Om deze informatie op lange termijn te bewaren en toegankelijk te maken heeft het archief veel aandacht en tijd besteed aan digitalisering. Hierdoor kan dit filmarchief nu tot in de huiskamer gepresenteerd worden.

De vijfdelige reeks start met een terugblik op de jaren 1930: flaneer tussen de kramen op de donderdagse markt, beleef een Vlaamse kermis en een turnfeest van Kracht en Geduld, vier mee met de Christoffelwijding in de Heistraat en het eeuwfeest van de stedelijke brandweer, bewonder een van de vroegste bloemenstoeten en geniet van diverse ‘kleine’ filmpjes van het gezinsleven bij de families Verniers en Steels.

‘Sint-Niklaas in de jaren 1940laat je toekijken bij de herplaatsing van het vergulde Mariabeeld op de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in 1947 of genieten van de eerste Bevrijdingsfeesten in 1948.

Wie herinnert zich de zomers in de jaren 1950 toen de ‘putten van Scheerders’ als zwemvijvers dienst deden? Of was je er bij toen koning Boudewijn op 6 november 1956 voor het eerst de stad bezocht?

‘Sint-Niklaas in de jaren 1960’ staat volledig in het teken van de viering van 750 jaar Sint-Nicolaasparochie.

En wie terug denkt aan de jaren 1970, voelt zich misschien nostalgisch bij autoloze zondagen, kunstuitingen of protestacties.