archiefdozen

Geheugen van de stad gaat online

Social media sharing

Na de verhuis naar de nieuwe stadhuisvleugel slaat het stadsarchief op het vlak van dienstverlening en publiekswerking een nieuwe richting in. Op maandag 14 november wordt een gloednieuwe archiefwebsite gelanceerd, als het online 'geheugen van de stad'. De geschiedenis van de stad en de deelgemeenten, in verhalen, beelden en archiefstukken, wordt op die manier voor iedereen toegankelijk.

Na het overbrengen van de kilometers archieven nam het stadsarchief begin oktober een nieuwe plek in de nieuwe stadhuisvleugel in. En vanaf vandaag neemt het archief ook online een nieuwe plek in. Het lanceert immers de gloednieuwe website www.archiefsintniklaas.be. Daar biedt het de digitale bezoeker een kijk op de historische bronnen over Sint-Niklaas en de deelgemeenten.

Ben je op zoek naar je voorouders of ben je benieuwd naar de geschiedenis van je huis? Op de website vind je alle info om je zoektocht aan te vatten. Meer weten over lokale geschiedenis? Het archief schenkt aandacht aan bijzondere stukken die het verleden van de stad onthullen. Volg dus zeker de nieuwsberichten.

 

Erfgoedverhalen

Het archief is een verzamelplaats van vele verhalen over de geschiedenis van de stad. De voorbije jaren zette het archief zich in om diverse aspecten van het verleden te onderzoeken. Die resultaten worden nu met het publiek gedeeld in de vorm van verhalen en beelden.

Enkele verhalen zetten aan tot herinneren en herdenken, zoals dat over de bombardementen in de meidagen van 1940 of de recente plaatsing van Struikelstenen als herinnering aan de slachtoffers van het naziregime. Verhalen over opmerkelijke stadsgenoten, belangrijke gebeurtenissen of jaarlijkse evenementen worden op regelmatige basis aan de website toegevoegd. Zo draagt het archief actief bij aan de erfgoedwerking binnen de stad.

En wie houdt er nu niet van oude foto’s en filmpjes? De historische beeldbank van de stad presenteert een collectie van ruim driehonderd oude prentkaarten van straten, pleinen en gebouwen in de stad. Een nostalgische trip dus voor elke retroliefhebber. De website wordt het platform bij uitstek om de vele beeldcollecties van het stadsarchief in de toekomst te ontdekken.

 

Bezoek het archief

De archiefwebsite wijst ook de weg naar de ruime studiezaal van het archief op de eerste verdieping van het nieuwe stadhuis. Bezoekers kunnen daar terecht om archiefstukken te raadplegen en te bestuderen. De studiezaal is vier halve dagen per week toegankelijk. Bezoekers kondigen hun komst aan via een digitaal aanvraagformulier.

Wie op zoek is naar een bepaald archiefstuk kan via de website al vooraf gericht zoeken in inventarissen en hulpbronnen. Zo wordt het archiefbezoek steevast een succes. Het mooie uitzicht over het marktplein krijgt de bezoeker er zomaar bij. Ook de tentoonstellingskast met een wisselende presentatie van archiefmateriaal is een extra bonus voor elke archiefbezoeker.