Foto en film

Het stadsarchief van Sint-Niklaas draagt zorg voor een omvangrijke beeldcollectie, zowel in analoge als in digitale vorm. Behalve de materiële zorg staat het archief ook in voor het beschrijven en het toegankelijk maken van dit rijke beeldarchief.
beeldarchief

Het fotoarchief omvat uitgebreide reeksen van foto’s, fotonegatieven, dia’s en zelfs glasplaten. Dergelijke stukken komen vaak via particuliere schenkingen in het archief terecht. Het fotoarchief is chronologisch geordend en geeft een weerspiegeling van plechtigheden, ontvangsten en evenementen in de stad vanaf de jaren 1930. Het archief bewaart ook thematische fotocollecties van personen, verenigingen, locaties of specifieke thema’s uit de stadsgeschiedenis.

Het stadsarchief bewaart en beheert ook een verrassende filmcollectie die via geregelde oproepen, gericht zoekwerk en toevallige schenkingen is ontstaan. De voorbije jaren vormde dit audiovisueel archief een waardevol onderdeel van stedelijke erfgoedprojecten. Pellicule van 9,5mm tot 8mm, Super8 films, Betacam- en VHS-cassettes, het zijn allemaal dragers van informatie die een duurzame archiefzorg verdienen. Om deze informatie op lange termijn te bewaren en toegankelijk te maken heeft het archief veel aandacht en tijd besteed aan digitalisering. Hierdoor kan dit filmarchief aan het brede publiek gepresenteerd worden.

Zoek in de beeldbank naar foto’s, prentkaarten of affiches uit Sint-Niklaas, Nieuwkerken, Belsele en Sinaai en ontdek het rijke erfgoedverleden.